Značaj dekana i lica u astrološkim intervencijama

Hermes, u svojoj “svetoj knjizi o dekanatima”obrazlaže 36 dekanata ( dekana ili lica) sa aspekta stelarne magije, navodeći na koji način svaki od djelova zodijačkog kruga može biti iskorišćen u svrhu zaštite od mnogih bolesti, nesreća, kroz pravilno nošenje i graviranje simbolike dekanata kroz talisman. Takođe po njemu ništa na ovom svijetu ne može biti rođeno bez pravilnog razumijevanja simbolike dekanata jer je sve sadržano u njima.

Tako svaki od dekanata ima svoje specifično poludrago ili drago kameje i odgovarajuću biljku kao i sliku (figuru) uz pomoć koje je moguće “spustiti” i umilostiviti celestijalno biće na ovu materijalnu ravan koje odgovara nekom od dekanima zodijaka, a kako bi isto pomoglo u zaštiti i izlečenju. Dakle taj zodijački ili životinjski krug simbolizuje različitite djelova ljudskog tijela, glave, udova, trupa, odnosnog znaka i sve to skupa predstavlja samo dio metafizičke hijerarhije tradicionalnog kosmosa.

Ovan je glava kosmosa, bik njegov vrat, blizanci, ramena, rak , grudi , lav srce, djevica trbuh, vaga bedra, zadnjica, škorpija genitalije, strijelac, butine, jarac koljena, vodolija noge i ribe stopala. Znajući sve ovo, možemo zaključiti da se ova vrsta stelarne magije primjenjivala u medicinske svrhe te da uglavnom ima protektivnu ulogu od raznih bolesti i povreda, kako onih fizičkih tako i onih koje prouzrokuju malefična tijela, i određene fiksne zvijezde.

Dakle, svaka zodijački znak simbolizuje određeni dio tijela, pa se savjetuje da ako želite da izbjegnete patnju od nevolja proizašlih iz nekog od dekana, ugravirajte slike i figure dekana koje je korespodentno tom odnosnnom dekanatu na odgovarajućem kamenu i uz pomoć odgovarajućeg mirisa ili biljke i taj talisman će vam pružiti veliku pomoć vašem telu.

Npr, prvi dekan ovna je znan kao KHENLAKHÔRI i ima lice djeteta čije su ruke podignute gore, upravlja bolestima koje pogađaju glavu, gravira se na odgovarajućem kamenu uz suzdržavanje od određenog mesa.

Drugi dekan ovan nosi se zove KONTARET i KAÙ figura je pseća glava koja nosi skiptar u desnoj ruci i disk u lijevoj, upravlja bolestima vezanim za nos i sve neugodnosti koje u vezane za taj dio tijela. Figura se gravira n kamenu sodalitu, uzdržava se od konzumiranja određenog ptičijeg mesa, koristi se divlja ruža itd.

Treći dekan ovna upravlja uhom i zubima, zove se SIKET, figura je ženska osoba sa bubnjem na glavi i žezlom u desnoj ruci…itd .sve do zadnjeg zoijačkog znaka ribe i njegovog poslednjeg dekanata.

Hermes ovdje ne daje dalja uputstva u smislu pravilno odabranog astrološkog trenutka za izradu talismana, ali se može pretpostaviti da se to podrazumijeva kada je u pitanju ova hermetička disciplina.