Gozba Saturnova

Libelius de Iudicio Solis in Convivio Saturni – Simon Von CouvinSimon Von Couvin (1325-1367) je studirao je medicinu na univerzitetu u Parizu sredinom 14. vijeka, kada je postao i doktor a takođe je bio i francuski hroničar. Ono što je manje poznato jeste to da je pisao i poeme, pa je povodom kuge koja je tada harala u Evropi, napisao jedno manje poznato interesantno alegorijsko književno djelo, poemu koja nosi naziv ” Libelius de Iudicio Solis in Convivio Saturni”/ Sun’s Judgment at the Feast of Saturn,ili presuda Sunca u vrijeme radovanja/gozbe Saturnove.U toj poemi pokušava da objasni kugu kroz dešavanja na nebu tokom 1345, godine oko proljećnog ekvinocijuma kada se proširila i u Evropi. Ukratko, on navodi konjukciju planeta u vodoliji ,ljudskom i vazdušnom znaku zapadne simbolike, od kojih je posebno važna konjukcija hronokatora Saturna i Jupitera.

Saturn je u ovom znaku domicilan,ali ima raspravu / svađu sa Jupiterom o samom čovječanstvu.Saturn je tužan zbog puta na kome korača cijelo čovječanstvo i želi da kazni ljude zbog njihovih djela, ali Jupiter staje u odbranu čovječanstva. Tako oni traže od Sunca da djeluje kao sudija, da riješi njihov spor, jer je Sunce gospodar i kralj među planetama, egzaltiran je u ovnu i njegovim ingresom u taj znak zapravo započinje astrološka godina. Merkur bilježi postupak i smišlja argumente i nalazi dokaze u korist Saturna, o svim zločinima čovječanstva.U suočavanju dokaza, i prije svega iskaza stranaka Saturna i Jupitera u ovom teškom sporu, Jupiter ipak popušta i racionalno shvata da je Saturn u pravu i izvinjava mu se. Sunce na osnovu činjenica i sprovedenih dokaza u ovom nebeskom postupku donosi presudu u korist Saturna i oslobađa bolest i pomor na ljude, imenujući Saturna, Jupitera i Merkura za izvršitelje njegove presude.Poema takođe sadrži i spisak znakova i simptoma kuge, društvene kritike tadašnjeg doba, ljekove i preventive i još neke teorije.

Simon je takođe bio taj koji je u ovoj poemi skovao termin “crna smrt” ipak, uprkos mnogim istorijskim izvorima koji navode da je termin “crna smrt” (lat. mors atra ) nastao tek u XVIII vijeku.Ova poema dakle, ne potvrđuje samo osnovne astrološke principe i pravila, kako na mundanom tako i na individualnom nivou, nego navodi i neke postulate značajne i za magijske i alhemijske eksperimente u smislu humoralnog kvaliteta, simpatije i antipatije planeta. U ovom konkretnom slučaju postavlja se pitanje zašto bi Merkur , kao neutralna planeta , iznio dokaze baš u korist Saturna, a ne Jupitera, a pogotovo jer su oba superiorci? Možda zbog toga jer se “bojao ” Saturna, a dokazi su bili očigledni? a možda i zbog njegove pozicije blizu Sunca- simbola sudije i gospodara, no primarno zbog toga jer je su i Saturn i Merkur vladari vazdušnog tripliciteta i zbog njihovr iste prirode koja je hladna i suva.