Deseta kuća, profesija i slava

Polje profesije u natalnoj astrologiji je jedna od najizazovnijih oblasti u tumačenju jer se od astrologa očekuje da “pogodi” tačno određenu profesiju kojom se natus bavi. Termin “pogađanje” je rezervisan za igre na sreću, a astrologija stara vjekovima to nije. Na taj način ono što astrologija može ponuditi jesu smjernice i uvidi čime bi natus mogao da se bavi ili na koji način bi mogao steći sve neophodne vještine, Takođe je važno istaći da se delineacijom ove oblasti natala zapravo pronalazi signifikator koji može opisati ne samo moguću profesiju natusa, već i njeno trajanje, ishod, prilike u vezi sa profesijom tj.zvanjem, zanimanjem, poslom.Profesije su danas brojne za razliku od profesija i poslova koji su bili uobičajeni u minulim vremenima, danas to nije više tako, tako da se astrolozima može stvoriti probleme u razgraničavanju neke određene profesije od druge.

Na primjer, kako razlikovati posao dizajnera enterijera od arhitekte? obje profesije dijele isto znanje o građevinarstvu, isto tako i ako je Venera istaknutija u natalnim kartama dizajnera enterijera, nego kod građevinskih radnika ili kod arhitekte, to neće puno pomoći jer Veneru možemo naći istaknutu i kod slikara, kao jednako i kod modela, profesija koje se tiču pjevanja, sviranja instumenata itd. Dizajner enterijera obično se bavi završnim radovima, ukrasima, namještajem, tepiserijom, bojama, nego mehaničkom strukturom zgrade, pa opet imamo i one arhitekte koji rade u odjeljenjima za planiranje objekata kao dizajneri enterijera. Isto tako, na taj način astrolog je u stvari na neki način prinuđen da navede takve stvari poput , tumačenja da je profesija natusa povezana sa nečim u vezi građevinarstva, ali će rijetko biti u prilici da u potpunosti razgraniči konkretne poslove koji pokrivaju određenu profesionalnu oblast.

Dakle, ono što je bitno naglasiti jeste da je simbol višeslojan i opširan i da mi nikada ne možemo sa sigurnoću tvrditi da baš taj jedan istaknut signifikator poput Venere na ovom primjeru, može označiti i konkretan posao kojim se natus bavi. To drevne astrologe nije zamaralo, moguće i kod činjenice da nije bilo previše profesija kao danas, pa im je olakšavalo posao, međutim poenta je sledeća: pronaći jednog ili više signifikatora profesije može uputiiti na prirodu same profesije kojom se natus bavi ne i konkretne neke oblasti, na taj način sužava se krug onog čime se natus bavi, ali će uvijek postojati ta potreba da se napravi razlika između konkretnih poslova i zanimanja u okviru neke od profesija. Uglavnom, težnja za razlikom među sličnim zanimanjima i astrološko opravdanje nije toliko bitna koliko fokusiranje na određenu i uopštenu oblast pretpostavljene profesije natusa a koja se pronalazi primjenom striktnih astroloških pravila.

I ako se u modernoj astrologiji potencira deseta kuća kao prvi horokopski faktor pri tumačenju oblasti karijere, kao i položaj Sunca, to su tek djelići slagalice u delineaciji ove teme. Astrolozi pogotovo srednjovjekovni, a koja su svoj rad zasnivali na radu Arapskih astrologa, a ovi Ptolomeja, uvijek su polazili od ascendenta iz prostog razloga da bi se odredio tip ličnosti shodno temperamentalnoj strukturi, pa samim tim i sposobnsoti za određeni posao.Nadalje, razmatraju se planete na ascendentu, a ako ih nema, tek onda se prelazi na tumačenje desete kuće, planetama u toj kući, te aspektnim vezama planeta sa vrhom desetog polja. Tradicionalni signifikatori profesije su uglovni Venera, Mars i Merktu, dok se svjetla Sunce i Mjesec više razmatraju sa aspekta opšteg stanja vitalnosti i psihofozičke snage natusa. Saturn i Jupiter, posebno Jupiter se uglavnom odnosio na profesije koje se tiču rada u crkvama, hramovima, mjestima rezervisanim uz kralja, sveštenika, dok se Saturn odnosio na uglavnom poljoprivredna zanimanja.

Uglavnom, izdvajaju se sledeći astrološki koraci u delineaciji ( tumačenju) natalne oblasti za profesiju:

1. Ascendent i planete na njemu.

2. Deseta kuća i planete u njoj.

3. Aspekti planeta prema MC-u do tri stepena.

4. Venera, Mars i Merkur ( univerzalni signifikatori za profesiju)

5. Sunce kao indikator slave i zvanja, deseti znak od Fortune i tačke Duha.

6. U dnevnim rođenjima signifikator se traži od planete kojoj Mjesec prvo aplicira posle prethodnog sigizijuma, u noćnim rođenjima od Mjeseca , pa njegov naredni aspekt.

Važnije od ogromne težnje da razgraničimo konkretne profesije jeste prvenstveno tačno poznavanje astroloških pravila te prirode planeta koju svaka na svoj način ispoljava na ovom sublunarnom nivou. na taj način astrolog će biti u mogućnosti da na pravilan način izdvoji sud o prirodi profesije natusa, i da vlasniku natala da precizne i jasne smjernice povodom njegovog daljeg profesionalnog puta.