Sudbina kralja

Istorija obiluje primjerima vladara koji su koristilu usluge astrologa kako bi na taj način način doskočili sudbini i saznali šta čeka njega i kraljevsku porodicu. Nerijetko su imali više od jednog astrologa što je uglavnom bila javna tajna, ali ne i nešto što se podrazumijevalo uvijek i svuda i u svakoj zemlji ili području. Dok se kod vladara starog vijeka na neki način podrazumijevalo da putem astrologije prostog pogleda na nebo sami ili uz pomoć sveštenika zvezdotačaca odgonentnu sudbinu svog kraljevstva, dok se na dvorovima kasnog srednjevjekovnog, a posebno renesansnog perioda i to smatralo kao neka vrsta veoma važne pomoći u odlukama svakog kralja, vojvode ili čak crkvenih vlasti,primjena astrologije od strane velikodostojnika, političara, predsjednika novog vijeka ogrnuta je velom misterije sa manje ili više vjerovatnom primjenom astrologije kao i drugih okultnih vještina.

Ipak, jedno je sigurno, da su ti isti vladari bili ljudi od krvi i mesa i da je u ljudskoj prirodi da sazna šta ga čeka u budućnosti, posebno kada na njihovim vratima zakuca neka zla kob, ili kada su pred donošenjem nekih važnih životnih odluka. Da li je baš svaki vladar imao svog ili svoje astrologe, da li se konsultovao sa njima, pitanja so o kojima se samo može spekulisati svce dok onog momenta dok se nepojavi neki materijalni dokaz za takve stavove ili tvrdnje.

Ova predmetna tema nema za cilj da hronološki ukaže na razvoj astrologije korz istoriju niti da navodi imena mnogih vladara starog i srednjeg vijeka, za koje je pouzdano utvrđeno da su koristili usluge astrologa, da su čak učestvovali o nekim eksperimentima, a posebno da su bili pokrovitelji astrološko-magijskih djela i almanaha. U ovoj temi pozabavićemo se istorijskim činjenicama koje su izgleda ostale nepoznate široj laičkoj javnosti, a koje se tiču života Nikole I Petrovića, zapravo knjaza, što je period od 1860-1910. godine i kralja Crne Gore u periodu vladavine od 1910 do 1918. godine., ali ne sa ugla tumačenja njegovog natalnog horoskopa, nego zbog zanimljive činjenice da je gospodar Crne Gore bio korisnik astroloških usluga.

U arhivskoj biblioteci državnog muzeja na Cetinju se nalazi zanimljiv dokument, zapravo horoskop Kralja NIkole koji je seprembra 1912. godine izradila i analizirala izvjesna Elsbet Ebertin iz instituta za okultne nauke u Breslavi ( na njemačkom ) tj. Wroclavu, gradu u jugozapadnoj Poljskoj, horoskop je pisan na njemačkom jeziku i ima trinaest kucanih strana. Tekst sa njemačkog je prevela prof.Zdenka Đurović, a isti prepis horoskopa se može naći u arhivskoj biblioteci državngo muzeja na Cetinju u fondu Nikola I kutija 1 za 1912.godinu, br. dokumenta 160. Za one koje pobliže zanima tumačenje horoskopa kralja Nikole I, mogu isti nači u pogledati u navedenom arhivu kao i u knjizi prof. i istoričara Živka Andrijaševića, a koja nosi naziv “Nacija sa greškom”.

Dakle samo po sebi se nameće nedvosmislen zaključak da je i on koristio astrološke usluge, dok brojni istoričari ovakav podatak i dokaz smatraju istorijskom fenomenologijom, što i ne čudi obzirom na stav vlasti i javnog, naučnog i crkvenog života prema njoj, pa je eto od strane istoričara nazvana fenomenologijom jer iskače iz krutih okvira racionalnog uma.No, u svakom slučaju tak dokument nema toliki značaj za izučavanje državničke ličnosti i epohe kralja Nikole, ali je po mnogo čemu kuriozitetan i zanimljiv za laičku javnost i istoričare jer u procjenjuje analizu kraljeve ličnosti, budući da kralj Nikola zahtijeva tumačenje njegove sudbine od strane Elsbet Ebertin upravo u vrijeme kada je postalo izvjesno da će Crna Gora ući u rat sa Turskom.n Vladar koji kreće u veliku ratnu avanturu želi da sazna šta zvijezde poručuju o njenom ishodu, da li će rat sa Turskom biti uspješan? Hoće li se ostvariti njegovi ratni planovi o oslobađanju Sandžaka, Stare Srbije i Skadra? I napokon, kakva će biti njegova sudbina i sudbina dinastije? Ovo gore navedeno je jasan dokaz o njegovoj namjeri da putem astrologije dozna buduće događaje, a obzirom na period turbulentnih dešavanja kaklo na političkom i ličnom planu od 1901 pa sve do 1912.godine.

Naslov dokumenta je Izvod iz Horoskopa sa datumom rođenja od 25. 09.1841 po julijasnkom kalendaru u mjestu Njeguši i naziv tadašnjeg isnstituta za okultne nauke u Wroclavu( Breslavi) gdje se navodi posebno odjeljenje – Astrologija uz dodatak analize karaktera,otkrivanja sudbine te prognoze za život kralja Nikole. Horoskop datira iz 22 septembra 1912. godine po novom kalendaru, dok je po starom 9 septembar. Horoskop je kralj Nikola dobio neposredno pred početak rata sa Turskom. Horoskopska Analiza započinje analizom ličnosti, tj. tumačen je prvenstveno položaj Sunca u njegovom horoskopu budući da je u pitanju vladar. Obzirom da vrijeme rođenja kralja Nikole nije sasvim pouzdano utvrđeno, a pitanje da li je i bilo poznato, ostaje nejasno koji je sistem kuća koristila dotični astrolog, ali se može pretpostaviti da je korišćen sistem cijelih znakova te da je uzeto vrijeme rođenja oko podneva, obzirom da se spominje položaj Sunca u zenitu horoskopa. Da li je rađena rektifikacija horoskopa, ili nije ni to se iz dokumenta ne može zaključiti.

U Horoskopu se navodi da je bio ličnost nespornih intelektualnih sposobnosti, da posjeduje sklonost ka umjetnosti i umjetničkom stvaralaštvu, da je oštrouman, no iz horoskopa se lako može izvesti zaključak da je bilo podilaženja u vezi njegovih političkih ambicija i nekim njegovim ličnim željama, koje su u to vrijeme bilo djelimično poznate javnosti, pa se postavlja logiučan zaključak koliko je astrološko tumačenje bilo objektivno. Tumačeći dalje njegov karakter, astrolog navodi da je on bio gurna, da lako pada u afekt,predviđa da će kralj Nikola imati veliku porodicu , da mu predstoje mnoga uspješna putovanja, počasti i velika uloga, te da će vladati “velikim”kraljevstvom pošto malim već vlada.

Predviđa se i da će njegovi muški potomci zauzeti velike pozicije , što je moglo značiti da će politička budućnost dinastije Petrović-Njegoš za koju je kralj veoma brinuo biti blistava. Pored toga, tvrdi se da će kralj živjeti daleko duže od mnogih evropskih vladara, i da će uprkos mnogim političkim nemirima i bunama, njegova vladavina biti sigurna i duga. I napokon zvijezde objavljuju sreću i radosne dane, uspjeh u vojničkim stvarima i svemu onome što je povezano sa zemljom i nasledstvom itd.

Astrolog opisuje potom značenja psvake planete pojedinačno i kako iste “utiču” na sudbinu kralja navodeći na primjer” Položaj Sunca u desetoj kući, vaše veličanstvo čini uspješnim u životu, obećava trajan uspon jer ste po ovim milosrdnim uticajem Sunca, naročita odličja, slavu i časti,” pozivajući se i na neka nepoznata djela ranijih astrologa, gdje se raspravlja o Suncu i Jupiteru.

U svakom slučaju, cilj ove teme nije da se procjenjuje rad samog astrologa njegovog pokojnog veličanstva, jer sam siguran da one koje zanima ovaj istorijski dokaz o korišćenju astroloških usluga kralja Nikole, će sami izvesti svoj zaključak, već je cilj da se ukaže na nespornu činjenicu da i naši vladari nijesu bili imuni na astrološke i druge okultne vještine, a obzirom da potvrđenu činjenicu koliko su te stvari od javnosti i same crkve, posebno na Balkanu uvijek bile tabu tema.