Davanje i uzimanje lijeka

Pronalaženje povoljnog trenutka za davanje i uzimanje ali i za obavljanje hirurških i rizičnih zahvata astrolozi su najčešće koristili budući da su isti bili i ljekari. Stoga ne čudi veliki broj pravila koja su se odnosila na davanje i uzimanje lijeka. Drevni astrolozi su uvijek polazili od preovladavajućeg humora u tijelu i shodno njemu su određivali i moguće sklonosti, oboljenja pacijenta uz naravno i odabir odgovarajućih ljekova i receptura kako bi suzbili negativnu stranu preovladavajućeg humora. Pri tome su nakon određivanja opšteg stanja natusa, usmjeravali su se na konkretnu bolest ili dio tijela i tek onda određivali povoljan astrološki momenat za davanje lijeka ili uzimanje lijeka. Tradicija poznaje mnoga pravila za elekcije kada je davanje i uziman je lijeka u pitanju.

Tako, kada želimo da izaberemo povoljan čas za nekog ko je bolestan i želimo da ga izliječimo, prvo treba ustanoviti da li se radi generalno o nekoj bolesti u cijelom tijelu, ili je nešto određeno u pitanju, tj. da li je bolest locirana u nekom dijelu tijela…npr,oči, uši, ramena, šake itd. Ako je bolest vezana za neko opšte stanje , neka ascendent bude u ljudskim znacima, gdje se vaga najviše preporučuje. Ako je konkretna bolest, odnosno konkretan dio tijela u pitanju, onda ascendent treba da bude u znaku koji tim dijelom tijela vlada ( u sladu sa 12. djelova ljudskog tijela koji korespondiraju zodijačkim znacima, glava, vrat, ramena grudi, leđa i tako sve do stopala) i neka bude slobodan, jak. Vladar ascendenta i Mjesec naravno treba da budu u dobrom stanju, sve prema osnovnim pravilima inače. Takođe, Mjesec neka ne bude u opoziciji sa vladarima 6. i 8. kuće, ako ovo nije moguće trigon ili sekstil mogu obećati izlečenje ,ali pod uslovom da vladari 6. i 8. budu benefici, a isti u dobrom stanju oslobođeni, jaki, vidljivi.

Svakako nije poželjno da Mjesec bude ni u kakvom aspektu sa vladarima 6. i 8., a posebno ako su oni malefici. Tjelesno spajanje Mjeseca sa vladarima 6. i 8. je takođe loš izbor. Masalah navodi da Mjesec treba da bude u znaku koji vlada dijelom tijela gdje je bolest locirana, i generalno ove elekcije su primjenjive kada se radi o pripisivanju odgovarajućih ljekova, tinktura, melema itd…ne i za neki hirurški zahvat, jer određeni metali kao npr. gvožđe koje se koristilo u raznim hirurškim zahvatima, a posebno dok je Mjesec u znaku koji vlada oboljelim dijelom tijela, može biti opasan poduhvat.

Ako se želi izabrati povoljan čaš za davanje tj.uzimanje nekog lijeka protiv, zubobolje, glavobolje, kostobolje ili stomačnih grčeva , neka ascendent bude u vagi, i Mjesec isto tako, i neka aplicira beneficima i ni jedan od malefika ne smije biti na uglu ili bllizu Mjesec, ne smije biti na spaljenom putu itd, shodno osnovnim pravilima…jer će lijek sporije djelovati, ili će izazivati bolove oboljelom. Kada je glavobolja u pitanju, neka ascendent bude u ovnu, Mjesec u biku, pridružen sa beneficima, sa ne previše svjetlosti. Al Sahl navodi da je posebno kvadrat ili opozicija sa Sunce u ovnu loša (zbog topline Sunca).

Kada su grudi, leđa ili stomak u pitanju valja upotrijebiti lijek dok je Mjesec u raku, Lavu, i djevici, ako su noge ili stopala u pitanju Mjesec da bude u jarcu, vodoliji i ribama..

U svakom od ovih slučajeva kako Masalahh stalno ponavlja, Mjesec treba da bude u rastu svjetlosti, u brojevima, pridružen sa beneficima, , ako ovo nije moguće, obavezno da bude pridružen sa JU. Ako je bolest ili bol locirana u dijelu tijela od glave do donjeg dijela stomaka, lijek se daje u mometu dok se Mjesec uzdiže od četvrte do desete kuće, a kada je u pitanju dio od donjeg dijela stomaka pa sve do stopala izlečenje se započinje od dok je Mjesec na vrhu desete kuće i ide ka četvrtoj kući i svakako da je neki od benefika na ascendentu.

Kada je u pitanju neka hirurška inervencija, operacija, neka Mjesec raste u svjetlosti i brojevima, i naravno povezan i usrećen sa beneficima. Dok Al -Khayyat navodi da treba paziti da Mjesec ne bude ometan od Marsa, dok je u rastu svjetlosti, a manje će biti zlo dok je Mjesec u padu svjetlosti a povezan sa Marsom. Dalje navodi da Mjesec treba da bude u fiksnom znaku,ali da ne smije biti nikakvog aspekta sa znakom koji predstavlja dio tijela nad kojim se izvodi hirurška operacija gvožđem,niti da vladar ascendenta bude u tom znaku, niti da budu on (vladar ascendenta) i Mjesec kadentni.

Korišćeni izvori:

  1. Pikatriks, „Ghalat Al-Hakim“.
  2. “Knjiga astronomije” -dio o elekcijama-Gvido Bonatti