Zanimanje, profesija i pojedine sklonosti u horoskopu

Tradicionalna astrologija je prvenstveno definisala neka opšta pravila za određivanje primarnog signifikatora profesije ili zanimanja kod natusa. Tako, najcesce pominjano pravilo u tradiciji je da prednost u dobijanju uloge primarnog signifikatora profesije ima jedna od tri planete (Merkur,Venera,Mars) ako se nadju na uglu, narocito na ascendentu i MC-u. Signifikator profesije moze biti i planeta koja izlazi prije Sunca, dok za inferiorne planete vazi i pravilo da mogu da budu jednako orjentalne i okcidentalne ako su vidljive posle zalaska Sunca, dakle, ako su izasle iz solarnog orbisa ili ce iz njega izaci 7 dana od dana rodjenja. U noćnim rođenjima prednost se uvijek saje Mjesecu, dok u drevnim rođenjima prednost ima Sunce. Profesija i zamimanje se može pronaći i preko planete u 10. ili vladara 10. ili cak i vladara termina MC-a, ali i tacke fortune moze ukazati na istu, tacnije, 10. znak od nje ili pak 10. znak od tacke duha. Od relavantnih posebnih tacaka može se konsultovati i tačka dostignuća čija formula je ASC+SO-JU i ASC+MO-SA.

Wilijam Lili u svojoj “Hrišćanskoj astrologiji” kada tumači profesiju ili zamimanje natusa prvo polazi od pitanja da li će natus uopšte imati poziciju ili neko unapređenje kroz život, kako i kvalitet istog za šta navodi i relevantne signifikatore, pa tek nakon toga iznosi tumačenje za konkretnu profesiju, majstorstvo ili zanimanje natusa. Važno je istaći da redosljed pravila za profesiju nije izricit. U principu ugaoni Merkur, Venera i Mars odredjuju prioritet, orjentalne planete dakle pa sve ostalo redom. Uz to kod mnogih autora postoje i specijalni aforizmi a koji se tiču specifičnih fiksnih zvijezda te stanje vladara ascendenta i 10.kuće ili MC-a.

Što se svake od planeta pojedinačno tiče, naglašene su neke opšte signifikacije profesije gdje Merkur pokriva najveci broj profesija danas. Odnosi se na vrlo razlicite stvari, od novinarstva, astrologije, nauke u najsirem smislu riječi, do izdavaštva, administracije, saobraćaja, informatike, trgovine…Za većinu poslova danas možemo smatrati da je pod simbolikom ove planete. Škola, učenje, predavanje, profesori, takođe potpadaju pod simboliku Merkura.

Mars pokriva sve tehničke nauke, medicinu, vojna i policijska zanimanja, fizičke poslove, putovanja jer je i jedan od signifikatora za putovanje, kretanje. Takođe i za poslove koji se odnose na napad i odbranu u šta svakako spada i advokatura, tužilaštvo, parnica, sučeljavanje u toku postupka. Za one horoskope koji zahtijevaju ulaženje u detalje isti taj Mars može biti označitelj i određene grane prava kao što je krivično pravo jer ne treba smetnuti sa uma da je Mars manji malefik i autor razdora, svađa ali i određenih kriminalnih aktivnosti pa jednako može ukazati i na osobu kriminalnih sklonosti što naravno zavisi i od ostalih faktora u horoskopu.

Venera se oduvijek odnosila na umjetnost, marketing, njega, ljepotu, modu, poslove koji zahtijevaju prijatna lica i komunkaciju, združena sa maleficima posebno sa Saturnom i još ako su oboje debilitirani bilo po znaku ili kući simbolizovaće neka ne baš prihvatljiva zanimanja kao što su podvodači, prostitutke a koji konačni zaključak kao što sam već naveo, zavisiti i od drugih faktora horoskopa.

Jupiter je pravo, čak i Saturn može biti signifikator pravnika u nekom obliku, zatim ekonomisti svih vrsta jer Jupiter je novac, dok Saturn vlada zemljištem, istorijom arheologijom, rudarstvom, geodezijom, pojoprivredom, gradjevinarstvom, mada može biti i simbol medicine jer kod Ptolomeja Saturn simbolizuje i tijelo.

Retorijus Egipćanin astrolog helenističko-klasičnog perioda, u svom astrološkom djelu “Astrological compendium” navodi određena zanimanja vodeći računa o glavnim signifikatorima svakog pojedinog zanimanja te njihovog stanja i odnosa sa drugim planetama i vrhovima kuća. Tako navodi da ako je Merkur u snažnom aspektu sa Jupiterom, mundano dobro pozicioniran u svom terminu ili recepciji, da nije pod zracima Sunca, angularan i sukcedentan, ukazaće na govornike, sekretare ili učitelje.

Merkur u dobroj kući, posebno u domicilu Saturna, da nije zaklonjen od Sunca i aspektovan od Jupitera, Saturn i Mars , ukazaće na astrologe, proroke i sveštenike. Ako je Saturn na ascendentu u domicilu Merkura, ili je Merkur na ascendentu, daće nepogrešive astrologe.

Kada je Saturn je partilno spojen sa sa Marsom u ovnu ili biku, Lavu, ili u kvadratu sa Marsom bez ikakvog aspekta od strane benefika, daje krovopokrivače, ili one koji hodaju na zidovima, ili arhitekte, ili one koji prave lampe, ali ako je sa Venerom u aspektu, igrače na konopcu.Dok je za pijanice, razbojnike ,razvratne osobe i vještice naveo stanje Marsa u partilnom aspektu preko kvadrata ili opozicije ili tjelesno, sa Venerom u odsustvu sa aspektima drugih planeta A ako je sa Saturnom u aspektu, daje razvratnike, posebno u ženskim znacima, isto i za vještice.

Za političare je uzimao u obzir stanje Merkura i Venere dok Venera u domicilu Sunca, ili u svom sopstvenom, sa Merkurom posebno ako je angularna, daje gitariste , muzičare i svirače frule. Venera u domicilu Merkura, sa Merkurom, angularna , sukcedentna, dovoljno udaljena od Sunca, daje slikare, ljude koji prave statue ili tkače šarenog pletenog materijala.

Mars i Merkur, angularni u Lavu, bez kontakta sa beneficima i Sunca ukazaće na hrabre i odvažne osobe, one koji razmišljaju samo o prolivanju krvi, prevarante, krivokletnike, one koji čine svetogrđe, falsifikatore i izdajnike.

Ako su Saturn i Merkur u domicilu Saturna, a Mjesec u biku, ukazaće na mudre govornike i matematičare, veoma prefinjene i obrazovane, ali isto tako ovakva nebeska konfiguracija prouzrokovaće reumatizam u stopalima ili oko ćlanaka, ali uprkos tome biće visokog uma i prijatne naravi.

Mars i Venera zajedno u kvadratu ili opoziciji , ukazaće na ljekare i filozofe. itd.