Astrologija i zdravlje

Astromedicina je, dio natalne astrologije i služi za analizu fizičke vitalnosti pojedinca, njegovih hroničnih i akutnih bolesti i povreda na osnovu procjene relevantnih segmenata natalne karte. Pravila za procjenu slabih tačaka pojedinca naravno ima dosta i teško ih je nabrojati, ali je suštinski važnosti za pravilan i jasan zaključak o fizičkoj vitalnosti pojedinca procjena temperamentalne strukture natusa, koja na na prvi pogled nikada ne ukazuje na samo jedan određeni tip temperamenta, nego na konbinaciju više njih sa naravno najdominantnijim tipom temperamenta. Obzirom na prednje navedeno, zadatak je astrologa da na pravilan i pouzdan način procijeni tip temperamenta natusa i polazeći od njega rastumači postojanje hroničnih ili akutnih bolesti ili povreda natusa. Treba napomenuti da procjena temperamenta u astrologiji ima daleko širu simboličku ulogu od psihologije, kod koje se temperament prevashodno tumači samo na nivou psihološkog istraživanja ličnosti, dok kod astrologije temperament uobličava pojavnost natusa i opisuje kako tjelesnu konstituciju njegovu snagu i slabost, tako i duševni dio ličnosti natusa.

Ukratko, što se bolesti temperamenata tiče, sve bolesti se uopšte mogu kvalifikovati prema tipu temperamenta.

Kolerični humor simbolizuje akutne upale i povrede, moždane i srčane udare, lomove, ubode, rane od hladnog i vatrenog oruzja, opekotine itd. Znači, simbolika se vezuje za intenzivne i vrlo ružne okolnosti sa puno krvi, povreda i tegoba.

Melanholici pate od reume, depresije, apatije i “tiših”, hroničnoh bolesti.

Sangvinični poremećaji su rijetki i, uglavnom, se vezuju za mentalne poremećaje. Poremećaji opažanja i razmišljanja su pod sangviničnom simbolikom.

Flegmatici su poročni i poremećaji ovog temperamenta vezuju se za hronično zapuštanje organizma. Poremećaji u endokrinom sistemu (radu zlijezda), gojaznost, alkoholizam su karakteristični za flegmatike, bolesti pluća takođe.

Zdravlje se razmatra kroz ascedent-prvo polje, a narušavanja zdravlja se gledaju kroz šesto polje, osmo polje i dvanesto polje horoskopa. Sam horoskop koji počinje prvim poljem i znakom na ascendentu dovodi se u vezu sa Saturnom obzirom na Haldejski poredak, dok kod Ptolomeja njegova simbolika odražava cjelokupno fizičko tijelo. Prvo polje je dakle generalna simboliku tjelesnog zdravlja i cjelokupne konstitucije organizma. Dakle, narušavanje zdravlja se razmatra kroz: šesto polje, osmo polje i dvanaesto polje.

Prvo od ova tri je šesto polje, koje direktno simbolizuje bolesti svih tipova. Takođe ovo polje je mjesto radovanja Marsa, manjeg od dva malefika, kako se nazivaju zloćudne planete. Veći malefik je Saturn i on ima veze sa sledeća dva malefična polja, osmim i dvanaestim poljem.
Osmi znak, analogija osmog polja je Škorpija, simbolička predstava smrti i svih velikih problema. Principom osmog polja vlada Saturn i samim tim stiče osnovnu simboliku planete zadužene za smrt.

Sljedeće u redu polje koje ruši život je dvanesto, analogno dvanestom znaku Ribama, ali i ovo polje je povezano sa Saturnom kroz njegovo tzv. radovanje na ovoj poziciji.

Generalno se prati postavka malefičnih planeta, prvo Saturna po poljima, jer gde god se on nađe u horoskopskom krugu opisaće neki negativni simbolizam i problem. To znači da njegova postavka u bilo kom polju prikazuje problem vezan za sve ono što to polje simbolizuje.
Takođe, benefične-dobre planete, a to su Jupiter i Venera, jednako mogu ispoljiti lošu simboliku ako se nađu u šestom, osmom ili dvanestom polju.

Što se planeta tiče, one pojedinačno simbolizuju sledeće bolesti:

Saturn-koža,kosti,žuč

Sunce-mozak, srce, desno oko kod muskaraca, lijevo kod žena

Mjesec-voda u organizmu, dojke, desno oko kod zena, lijevo kod muškaraca, sekret, jajnici

Venera-materica, estrogen, šecer u krvi

Merkur-nervi, sposobnost govora i razmisljanja, desna mozdana hemisfera

Mars-krv van tijela, mišici, sperma, progesteron (zenski reproduktivni hormon)

Jupiter-krv u tijelu, jetra, pankreas

Znaci i kuće jedino u ovoj oblasti natala imaju isto značenje pa ovan i 1. kuca vladaju glavom, bik i 2. vratom, blizanci i 3. rukama i ramenima, rak i 4. grudima i plucima, lav i 5. kuća-kicmom, srcem, jetrom, rebarnim delovima, djevica i 6. je stomak i tanko i dvanaestopalacno crijevo sa želucem, vaga i 7. su bubrezi i struk, škorpija i 8. su debelo crijevo i genitalije, Strijelac i 9. su butine, jarac i 10. koljena, vodolija i 11. kuća-listovi i ribe i 12. stopala.