Veza planeta sa materijom

Drago i poludrago kamenje je samo jedan korespodentni (odgovarajući) dio ovog sublunarnog svijeta koji odgovara celestijalnim silama ( 7 planetarnih zona i fiksnim zvijezdama).
Kako rad sa talismanima predstavlja uticaj duha na tijelo, onda ne čudi činjenica da svakom celestijalnom biću mora odgovarati i materijal koji mu se propisuje. Dakle, pored metala, biljaka, prirodnih materijala, upotrebljava se drago i poludrago kamenje, nekada samo ono, a nekada se isto konbinuje sa drugim materijalima. Biljke i mirisi se koriste isključivo kao tamjan, pa su tradicionalni izvori puni čak i recepata za pravljenje odgovarajućih tinktura, eliksira i mirisa.

Saturn ( dio sumpora, hematit, oniks, dio rubina, dio tirkiza, dio lapis lazulija, žuti malahit, crno i tamno kamenje).

Jupiter:( dio karneola, smaragd, sve vrste kvarca, kamenje koje je prozirno i sjajno, može i dijamant).

Mars: ( sumpor, oniks, svo crveno kamenje , kamenje koje ima više bodljikav oblik, od metala gvožđe).

Sunce:(crveno kamenje, hematit, rubin i heliotrop,
Al Biruni za Sunce navodi (lapis lazuli, egipćansko staklo, jaspis, hrizolit , piriit it, neki izvori navode i serpentin).

Venera : ( rubin, plavo kamenje, koral, malahit, dio gorskog kristala, magnetit, smaragd, lapis lazuli, karneol, safir, rubin, rozenkvarc, alabaster, beril itd).

Merkur : (živa, magnetit, sitno kamenje (izvori ne navode precizno koje) moguće da to budu i biseri ili uopšte perle nekog kamenja…navodi se i živo sjajno i prozirno kamenje itd).

Mjesec : ( perle bisera, mjesečev kamen, selenit, bijelo kamenje uglavnom i prozirno).

Kao što vidimo, neko kamenje dijeli istu simboliku neke planete , tako da nije sve crno i bijelo. Astrolozi i magovi renesanse poput Agripe npr. navode i neke nazive kamenja nepoznate današnjem čovječanstvu, ali je vrlo vjerovatno da su to davno izgubljena imena kamenja koje nam je danas poznato.