Zodijačka slika Bika po Ambrahamu Ibn Ezri

“Bik je jedan od zemljanih znakova, ženski , pripada noćnim znacima i periodu toplote; uvijek je nepokretan; njegovo uzdizanje ( ascenzija) je kratka, u padu, pogrbljen, jedan je od dobrih i prijatnih znakova; simbolizuje plodnost i rast. Mješavina je toplote i hladnoće, i njegova vlažnost je veća nego njegova suvoća. Početak znaka ukazuje na vjetrove i tamu, njegova sredina na hladnoću i vlažnost i kraj znaka označava oluju, vatru, grmljavinu i ugarak.

Pojavljuje se kao figura četvoronožnog bića sa kopitima; njegovi udovi su mu deformisani o odsječeni, (zbog toga je osakaćen znak) i ima srednju jačinu glasa.Pod njegovom vladavinom je prva polovina podneva i južni vjetar. Njegova priroda je hladna, suva i prilično blaga. Melanholičan je, prigušen, jedan običan temperament: među ukusima sladak razblažen gorčinom; među nijansama boja zelena i bijela, a među divljim životinjama sve one životinje koje su četvoronožne i imaju kravlja kopita.

Među biljkama, visoko drveće ili sve ono koje daje plodove, svako drvo koje traži malo vode, svako drvo koje raste na planinama i rađa korisne plodove; i svaka posađena biljka koja ugodno miriše i daje isto tako ugodne mirise.

Među zemljama svijeta to su: Afrika, Egipat, Etiopija, Mahun, Hamadan, Kufa, Bosra; među ravnicama svaku onu zemlju gdje se ore, obrađuje zemlja uz pomoć stoke i slonova, bašte, voćnaci, i sva ona mjesta gdje pupoljci lijepo mirišu, i sva ona mjesta koja su topla i gdje biljke lijepo rastu, mjesta koja su skoro kao močvare.

Njegova hebrejska slova su dalet i samekh. Njegove godine i isto tako mjeseci su ukupno 8, njegovi dani, 20, i njegovi sati 16h.

U prvom licu ( dekanu) bIka uzdiže se ratnik koji nosi mač u njegovoj lijevoj ruci i štap u jegovoj desnoj ruci i dvije baklje na njegovim ramenima. Negdje je prikazan na brodu opkoljen lavovima, ili kao nag čovjek koji sjedi i ispod broda je polovina tijela mrtve žene; takođe se u ovom licu prikazuje polovina figure čovjeka. Prema mišljenju Ptolomeja, uzdiže se prva polovina ljudskog tijela koji nosi glavu demona, ima rep ovna i prosipa vodu i nalazi se na kraju rijeke. Mudraci iz Indije navode i figuru žene sa odjećom poluizgorelom koja ima sina.

U drugom licu bika uzdiže se brod na kome je nag čovjek koji u ruci frži ključ; ovdje takođe ascendira druga polovina ženskog  leša. Mudraci iz indije izjavljuju da će doći muškarac koji liči na ovna i da će njegova žena izgledati kao vo, dok će njegovi prsti izgledati kao kopita. Prema Ptolomeju, ovo je slika uzdizanja koljena i nogu nosioca glave demona, njegova stopala, vrat rogovi, ruke i stomak bika.

U trećem licu bika ascendira kraj tijela sa glavom psa, i muškarac stoji uspravno držeći divlju životinju u svojoj ruci.Ima kolica na kojima sjedi mladi muškarac, dva konja koja vuku ta kolica,a mlad muškarac drži ovcu u svojoj ruci.

Mudraci iz Indije potvrđuju da se radi o uzdizanju čovjeka čija je noga bijela, isto tako i zubi koji su tako dugi da prelaze usta, njegova boja kose i očiju je crvenkasta, a njegovo tijelo liči na tijelo slona i lava , ali nema razboritosti u sebi, obzirom da su sve njegove misili usmjerene ka činjenju zla. Prema Ptolomeju ascendira desno stopalo noseći glavu demona, i njegova ramena,a koji u svojoj ruci drži uzde, a njegova glava, koljena, lijeva ruka, rogovi, kraj bika i početak rijeke ( vjerovatno se misli na mliječni put, skup zvijezda). Onaj koji je rođen u ovom znaku imaće pravilno držanje, dugo lice, krupnije oči, debeo i ne baš dugačak vrat, široko čelo, orlovski nos, kovržavu kosu, crnu, neusklađen govor, veoma požudan i kontraverzan.

U prvom licu je niskog rasta, velikih očiju, puna usta, sa mladežom na njegovom vratu, plemenit u srcu i mnogobrojnih prijatelja, uživaće u svim vrstama zadovljstava.

U drugom licu je okrugle glave, prelijepih očiju i velikodušne duše, inteligentan i imaće mladeš na svojim leđima; neki od njih će imati i probleme sa venama.U trećem licu bika,prelijepo tijelo i glava, mladež kod lijeog oka, patiće od prekomjernog rada, i neće imati sreće sa ženama.

Onaj ko je rođen na kraju ovog znaka imaće osobine hermafrodita ili će biti kastriran po rođenju.  U anatomskom smislu pod simbolikom bika su dakle vrat i grlo, i svi zdravstveni problemi povezani sa tim. Od mudraca u  Egiptu, bolest čiji je uzrok SAaturn u ovom znaku je vezan za srce, Jupiter za stomak, Mars za vrat, Sunce za koljena, Venera- glava, Merkur- stopala i Mjesec – noge.

BIk je kuća Venere i znak egzaltacije Mjeseca na tri stepena . Dnevni vladari tripliciteta su Venera, pa Mjesec, a noćni su Mjesec pa Venera.”

          The beginning of wisdom, Avraham Ibn Ezra

          poglavlje drugo, o zodijačkim znacima