Gvido Bonatti astrolog

Gvido Bonati, građanin Forlija, koga Dante takođe osuđuje na pakao, bio je začetnik astrologije, talismanskih vještina i cjelokupne mudrosti koja dolazi od zvijezda. Snažan i siguran u sebe, ovaj čovjek čija je magijska moć fascinirala njegove sugrađane, bavio se magijom revnosno za dobro svog grada. On je svoje učenje naročito zasnivao na učenju Arapa, kao i na učenjima velikih grčkih astronoma poput Ptolomeja i naravno Hermesa trostruko najvećeg. Njegove publikacije bjehu veoma popularne. Svoja astrološka djela , on je preporučio državnim, crkvenim i svjetovnim velikodostojnicima, ali je neizvjesno da li su svi sveštenici koji su ga čitali, uživali u njegovim tvrdnjama. Kako ovaj izuzetan čovjek navodi, do osnivanja crkava došlo je u jednom povoljnom času, te da sreća i nesreća dolazi od zvijezda, bacajući na taj način sumnju u ustrojstvo same crkve. Na taj način, Bonati je opasno izokrenuo teološke probleme. On je izjavio da je čudo božanske ljubavi svetog Fransoe bilo izazvano povoljnoim odnosom planeta.

Tvrdnje ove vrste su bile kobne po astrologa Ceka D Askolija, koji je spaljen na lomači u Firenci, zato što je iz tzv. Hristovog horoskopa izveo zaključak da je on bio predodređen da umre na krstu. Forli i Bolonja međutim nijesu bili Firenca, a Bonati se u njoj osjećao dovoljno i sigurno da bi se rugao neznanju i stupidnosti franjevaca. “Sudbina sve uređuje, govorio je on, mada poneke budale u odjeći od čohe tvrde suprotno “. Jovana od Vićence iz reda dominikanaca on je okarakterisao kao kao stupidnog imbecila i licemjera, a što je još interesantnije, Bonati je branio svoj grad boreći se protiv papine vojske.

I tako je Forli opasan novim zidinama. Događaj su istovremeno slavili i Gibelini i Dvelfi koji su se međusobno grlili , zaboravivši staro suparništvo. Bonati, međutim nije povjerovao ovom oduševljenju i da bi grad zaštitio od svih zala koja bi ljudska nestalnost mogla da prouzrokuje, izgradio je jednog konjanika od bakra, prema pravilima stelarne magije. Čak i prije nego što je započeta izgradnja novih zidina, Bonati je ubijedio stanovnike Forlija da za ovaj poduhvat treba sačekati povoljan čas. Povoljan položaj zvijezda, rekao im je on, trebalo bi da posluži i vječnom izmirenju Gibelina i Dvelfa.

Po jedan član svake stranke je bio izabran za ovu magijsku ceremoniju.Obojica su u rukama držali kamen za polaganje temelja, dok su zidari čekali sa svojim merzerima. Kada je došao povoljan trenutak, Bonati dade znak i Gibelin (jedan od opozicione stranke) učini kako mu je rečeno. Međutim, Gvelf iz straha da ne bude izigran nekom radnjom koja bi bila suprotna interesima njegove stranke, povuče svoj kamen. Bijesan, Bonati prokle njega i sve Gvelfe, govoreći da se ovaj znak na nebu neće pojaviti na nebu prije petstotina godina. Hroničar zadovoljno dodaje da je bog u daljem toku događaja raskomadao Gvelfe iz Forlija, kako to Gvido Bonati bješe i predskazao.

Ponekad je ovaj astrolog težio i da pritekne u pomoć pojedincima: tako je pomogao apotekaru koji je bio njegov prtner u šahu i koji je izgubio svoje bogatstvo. Gvido je za svog prijatelja napravio jednu figuricu od voska, lađu koja je imala stelarnu moć. “sakrij je reče on i ne govori o tome nikome”! Apotekar povrati svoje bogatstvo, ali ga je pomisao da njegova amajlija može da bude rđavo djelo magije uznemiravala pa otrča da se ispovijedi i sveštenik mu naredi da uništi taj predmet praznovjerja. On to učini, i kako ga je Bonati upozorio, on izgubi ponovo svoje imanje. Kada je Bonatija zamolio da načini jednu drugu lađu, ovaj ga je smatrao ludim. Povoljan čas, reče mu Bonati neće se povratiti pre nego što prodje pedeset godina. Veoma je čudno kako se u ovim hronikama i navodi, kako je ovaj nepopustljivi mag izbjegao osvetničku ruku inkvizicije. Ubijen je od razbojnika pri povratku iz Pariza za Bolonju. “

Adelung, G.Ch Geschichte der menschlichen Narrheit, Lajpcig ( 1885- 1889 ), sadrži članke o mnogim magovima srednjeg vijeka i renesanse uključujući i Gvida i Nostradamusa.