Natalna analiza temperamenta I

Primjer je hipotetički i tiče se analize temperamenta na način kako su temperament određivali tradicionalni astrolozi.

Prvo sam pošao od znaka u usponu a to je škorpion koji je po svojoj prirodi hladan i vlažan znak, dok je faza Mjeseca opadajuća ( poslednja četvrt što ga kvalifiluje kao hladnog i vlažnog. Saturn kao najbolje dignifikovan u ovoj karti je u toplom i vlažnom znaku vodolije i u flegmatičnom kvadrantu, orjentalan ( opet hladan i vlažan) povezan sa Mjesecom preko sekstila čija faza ga čini hladnijim i vlažnijim i ako je u melanholičnom kvadrantu. Zaključio sam da prevagu ipak odnosi hladnoća i vlažnost pa sam tako i kvalifikovao Saturna. Mjesečev vladar je Mars jer je Mjesec u koleričnom (vatrenom znaku ovna) a aspekti koje prima Mjesec su od Merkura i Fortune u ljetnjim znacima (lavu i raku) što mu dodaje na toploti i suvoći, međutim kako se on odvaja od njih, i aplicira Saturnu preko sekstila, prednost sam dao odnosu Saturna i Mjeseca i zaključio da je i priroda Mjeseca hladna i vlažna i samim tim flegmatična. Znak u kome se nalazi Sunce kao svijetlo vremena je rak i podržava ASC trigonom, a kako je rak kao i znak u usponu hladan i vlažan dodaje na flegmatičnom temperamentu.

Polazeći od Marsa kao vladar ASC koji je okcidentalan ( izlazi posle Sunca) i u hladnom i suvom znaku djevice i van svoje sekte, povezan sa orjentalnom Venerom preko kvadrata ( topla i vlažna) a koja se nalazi u proljećnom znaku blizanaca, dodaje na vlažnosti i toploti Marsu, takođe Mars je u sangviničnom (orjentalnom kvadrantu) pa bih ga kvalifikovao kao toplog i vlažnijeg.

Znači vladar ascendenta je topao i vlažan zbog njegove pozicije u orjentalnoj četvrti neba pa pored toga što mu okcidentalnost i znak djevice daje na suvoći i hladi ga, kvadrat sa orjentalnom Venerom u znaku blizanaca ( proljećni znak) ga čini toplijim i vlažnijim i time sangviničnijim. Dok sam potvrdu za melanholiju pronašao iz znaka vladara ascendenta, djevici, koja je hladan i suv znak.

Iz svega gore navedenog vlasnicu ovog natala sam okarakterisao kao dominantno spoj sangviničnog( vazdušog) i flegmatičnog( vodenog) temperamenta uz dozu kolera (Mjeseca u znaku ovna i četvrti godine ( Sunce je u raku) znači proljeće, toplota i suvoća koja se konbinuje sa hladnoćom i vlažnošću ose ascendenta. Zaključio sam da je temperamentalna priroda ove djevojke promjenljiva , voda i vazduh daju na promjenljivim emocijama i uz konbinaciju radoznalosti i spontanosti kojom ona zrači. Djeluje da je naizgled mirne i pasivne prirode . To znači da ona svoje emocije ne ispoljava u prvom planu i djeluje i pomalo nezainteresovana takođe. U suštini nakon ovog flegmatičnog dijela njenog karaktera, stupa na snagu sangvinija ( vazduh) koja joj daje na prijatnosti, i otvorenosti ali i pretjeranom razmišljanju, radoznalosti i napetim nervima što joj je prikazano kroz stanje vladara ascendenta, te njegovog dispozitora. Djeluje da je subjektivna jer je njen racio obojen flegmom i dopunjuju se …Nije u principu neko ko je impulsivne naravi, (koler) kao ni sklonosti ka depresivnim stanjima ( brigama, tuzi, ) što je melanholija ,ali je nepostojana u izražavanju mišljenja što je prikazano oštećenim Merkurom, te stanjem dispozitora Merkura, u lošoj kadentnoj kući i opadanju svjetlosti i vezi sa malefikom.

Kako izgleda ova djevojka?

Kada je njeno lice u pitanju, zbog vladara znaka u usponu u ljudskom znaku djevice koji je okcidentalan bi dao crvenkastiji ten, u kvadratu sa Venerom čiji je dispozitor retrogradni i spaljen Merkur, može ukazati na izvjesne probleme sa licem koji se stalno vraćaju, osim toga Merkur kao dispozitor vladara ASC je u kvadratu sa Mjesecom, dok je Mjesec u kvadratu sa drugim luminarom Suncem, koje je i svijetlo vremena ovdje pa izvodim zaključak da djevojka možda može imati problem i sa vidom, generalno očima, no opet zbog same uzajamne recepcije između luminara te separativnog aspekta, moguće da je ona taj problem već imala.

Što se njenog cjelokupnog fizičkog izgleda tiče, znak u usponu jeste životinjski ( škorpion) ali je vladar ascendenta Mars u ljudskom znaku ( djevica) i povezan sa Venerom ( isto u ljudskom znaku blizanaca) daće jedan skladan fizički izled. Vladar ASC, Mars je u sangviničnom kvadrantu, radi se o srednjoj visini, a okcidentalan daje malo crvenkastiji ten i svjetliju kosu kod nje. Na ženstvenosti daje joj kontakt vladara ASC sa Venerom, za koju Ptolomej kaže da je “sklona” ženstvenijim oblinama i figuri pješčanog sata, i da daje svijetle i krupne oči. Venera je povezana sa Jupiterom iz okcidentalne faze i sangviničnog kvadranta preko egzaktnog trigona. Jupiter dodaje na vlazi iz te faze i bljedolikosti tijela, tako da djevojka može biti bledolikog tena i sa viškom vode u tijelu što je može činiti malo punijom, no ukupan utisak sam zaokružio od znaka u kome pada dispozitor Mjeseca što je opet Mars u djevici kao takav neće dati previše krupnu građu ali bi zbog kvadrata sa Venerom u blizancima, bili uvećani donji djelovi tijela.

Kakvog je ponašanja?

Polazeći od njenog sangvinično-vodenog temperamenta, protumačiću dalje ponašanje i pobude njenog uma. Koristio sam Lilijeva pravila i prvo pošao od planete ili planeta koja se nalazi u znaku škorpiona ( znaku u usponu). Kako nema ni jedne planete postavljene na ascendentu okrenuo sam se onoj koja se združuje sa Merkurom i Mjesecom. Kako je Merkur retrogradan i spaljen od Sunca, uzeo sam u obzir Mjesec koji aplicira sekstilu sa Saturnom u vodoliji koji je ovdje najbolje postavljen opisaće ovu djevojku rezervisanom i nepovjerljivom, što uz poziciju dispozitora Mjeseca, a to je Mars u djevici dodaje na napetim nervima i čak verbalnom agresijom. Sunce u raku u trigonu na osu ASC ukazaće povremeno na njenu promjenljivost što joj dolazi od flegme. Što se njene pameti i razuma tiče zaključio sam da zbog kvadrata Merkura i Mjeseca ukazaće na oštroumnost mada zbog spaljenosti Merkura prije će ukazati na bavljenje besmislenim stvarima ili cepidlačenjem dok njegov dispozitor Mjesec koji predstavlja njene unutrašnje porive i čula, u kvadratu sa oštećenim Merkurom i kadentan u opadanju svjetlosti ukazaće u konačnom na povlačenje u sebe, zatvorenost, nezainteresovanost i hladnoću i tvrdoglavost i sumnjičavost.