Natalna analiza temperamenta II

Kod ovog horoskopa, vladar ascendenta je Mars u prvoj kući i biće primaran signifikator ponašanja kod natusa. On je u ovnu što je Marsova dnevna kuća i retrogradan, no u sekstilu sa Jupiterom i njegovom terminu, takođe i osa ascendenta je povezana sa Jupiterom. Dakle, imamo dvije muške i orjentalne planete, dok je natus rođen u času i danu Marsa.

Naš natus je apsolutno kolerična osoba uz konbinaciju sa sangvinijom, sama po sebi naglih i snažnih emocija, direktna, samoinicijativna i veoma dovitljiva, takođe je vrlo emotivna sa dozom nekog konstantnog unutrašnjeg nemira i brzine i nestrpljivosti koju ispoljava u svim sferama svog života. Sekstil sa Jupiterom čini je malo sangviničnijom pogotovo jer orjentalni Jupiter daje na vlažnosti toploti i suvoći Marsa, ali kako je Jupiter u znaku svog izgona, možemo zaključiti da ponekad previse dramatizuje, gestikuliše pokušavajući da ostavi dobar utisak i njen nastup je po pravilu uvijek propraćen nekom vrste drame. Kada na ovo navedeno dodamo opoziciju dispozitora Jupiera, snažnog Merkura u znaku svog domicila koji je okcidentalan od Sunca dakle još više suv, rekao bih da osnažuje vladara ascendenta još više, pa natus zna biti sklon svađama, prepirkama, napadima, što sve jesu osobine koleričnog temperamenta, kakav je ova djevojka.

Kako je znak na ascendentu muški, a vladar ascendenta dobro utvrđen uprkos svojoj retrogradnosti i orjentalan, ukazaće na prije svega neki ožiljak na glavi, obzirom da se radi o drugom dekanu Ovna, drugi dio glave bi ukazao na mjesto gdje ona ima ožiljak i on je zasigurno na vidljivoj strain glave, tj. licu. Ptolomej navodi da ovakva pozicija Marsa ukazuje i na crven ten. Međutim lično sam se uvjerio da nema crvenkast ten,a li da ima pjege po licu. Solidne je visine, snažnog tijela i vitka i pokretna sa jakom jakom tamnijom kosom, Jupiter daje na vlazi i blago talasastu kosu ali veoma jaku i gustu. Aspekti Merkura opozicijom prema osi ASC dodatno daju nekako “suvu” i nemirnu pojavu natusa i još više ukazuju na njen nezgodan temperament.

Lice je kao što sam naveo, umjereno čisto jer ipak ascendent podržava benefik Jupiter, ali kako je on u izgonu u promjenljivom znaku blizanaca, ukazuje na promjene kojem je podložno njeno lice. Na to ukazuje i opozicija sa Merkurom opet iz promjenljivog znaka djevice, gdje istina govori o dobroj utvrđenosti Merkura ali isti opozicijom na osu ASC ne može svjedočiti o vlazi, već o većoj suvoći lica, maslinasttoj do tamnijoj boji očiju obzirom na njegovu okcidentalnost.

Kakvog je ponašanja, stanje uma ?

Prvo sam krenuo od Merkura, kako je isti ovdje najbolje utvrđen u natalu, pa i ako ide opozicijom prema osi ascendenta, zaključio sam da je natus izutetno inteligentna i snalažljiva osoba, da je vješta na riječima i da brzo uči. Pored svađalačke prirode ( Merkur je u terminu je Marsa) krasi je praktičnost i intelektualno angažovanje i prodornost, snalažljivost. Veza Merkura sa Saturnom preko kvadrata ukazaće i na tvrdoglavost koja je promjenljiva jer Saturn ipak nije u fiksnom znaku. Takođe i Mjesec u terminu i licu Marsa koji aplicira Merkuru preko opozicije ukazaće na konflikt između emocija i razuma pa joj to može biti kamen spoticanja kroz život. Mjesecu opada svjetlost aplicira Marsu i u terminu je Marsa u sangviničnom kvadrantu i fazi hladnoće i suvoće. Takođe Mjesec aplicira i Saturnu preko kvadrata.Generalno promjenljivog je ponašanja, nema stabilnosti, um je usmjeren na nekom konstatnom istraživanju, promjeni, pravljenju kalkulacija i u konačnom snalažljivosti.