Gdje se nalazi moj sat i da li ću ga naći? Primjer I

Ovo pitanje je hipotetičko i tiče se svih onih situacija gdje smo izgubili neku stvar ili možda postoji osnovana sumnja da je određena stvar ukradena. U ovom konkretnom slučaju, žena je zagubila stvar u kući i postavila je horarno pitanje gdje se nalazi njen sat i da li će ga naći? a kao vrijeme uzeo sam 16.maj u 13:50h u Podgorici. Inače, ovo horarno pitanje razmatra kroz 2. kucu, bilo osnovnu, bilo derivativnu. Horoskop se derivira kada pitamo za stvar neke druge osobe, a ne za svoju stvar. Tako , majčin sat, ako mi pitamo gdje je, trazicemo kroz 11. kucu koja je 2. od 10.kuće koja predstavlja majku pitaoca. Igracka djeteta bice 6. kao 2. od 5. Mjesec se takođe razmatra kao univerzalnni signifikator stvari, gdje je posebno važan kada je pronalazak životinja u pitanju gdje se 6.kuća odnosi na kućne ljubimce generalno manje životinje, dok se 12. kuća odnosi na divlje i velike životinje veće od koze kako navodi Wilijam Lili.

Vladar Ascendenta je Merkur na samom uglu na MC-u, domicilan, jak, oslobođen spaljenosti, signifikator pitaoca i u separacionom kvadratu sa Mjesecom koji je takođe na descendentu. Mjesec je ovdje univerzalni signifikator  za  stvar, no kako se isti odvaja od Merkura, svjedoči o situaciji koja se desila sa satom, tj. da je pitalac negdje isti ostavio u kući. Posle ovoga se okrećem  vladaru 2. kuće koji  je signifikator za pokretnu stvar, a to je Venera na uglu u blizancima retrogradna  i u kvadratu sa Mjesecom u ribama koji joj aplicira i kome sada dodjeljujem ulogu kosignifikatora pitača. Ovdje imamo recepciju jer je Mjesec u znaku egzaltacije Venere pa će pitalac definitivno pronaći svoj sat. Na to ukazuju i svjetla iznad horizonta,  pozicija vladara ASC na uglu, koji je slobodan i jak,  kao i  Mjesec na uglu dok je Venera kao signifikator stvari ( u ovom slučaju sata), retrogradna i zajedno sa Merkurom na MC-u koji joj aplicira. Takođe, vladar termina ascendenta je ponovo Venera.

Obzirom da je sat poslednji put viđen u spavaćoj sobi, suzio sam kontekst pitanja u kući. Signifikator stvari se ne nalazi blizu ascendenta  pa nije ni u tašni, pri ruci pitaoca, niti na ulazu u stan itd. Već obzirom da se isti nalazi u 10. kući (koja simbolizuje radni dio stana ili poslovni prostor, kancelariju, dnevnu sobu, tavan, prostorija na vrhu, potkrovlje), zaključio sam da bi se sat mogao nalaziti u radnoj sobi ili dnevnoj, a pošto se radi o jednospratnoj kući odbacio sam simboliku za potkrovlje i tavan jer klijentkinja u taj dio kuće uopšte nije zalazila. Kako je Venera u fleksibilnom znaku onda je unutra nečega, fioci, pregradi, poslovnoj torbi i slično. Ova retrogradnost Venere bi u ovom kontekstu takođe simbolizovala vraćanje nečeg, ponovno traženje stvari na istom mjestu gdje se već jednom tražio sat.