Površan um i površna astrologija

Površan pristup astrologiji je pokušaj da se razumije viševjekovna mudrost astrologije, na taj način što će se nešto dodavati, miješati, smišljati ne bi li se na taj način makar i malo površan um dotakao vrha ledenog brijega prave astrologije. U pokušaju da se razumije ova viševjekovna mudrost nema ničeg lošeg, jer iz površnog znanja učenjem i radom stiče se ono dublje, međutim problem ovdje nastaje kada se površnost i laž pokušava predstaviti kao istina i kao jedini pravi pristup i pored istorijskog astrološkog nasleđa koje je hvala nebesima i dalje vrlo živo i primjenjuje se. Površan pristup i zablude u astrologiji od kraja devetnaestog vijeka do dan danas mogu se svrstati u nekoliko stavki no da krenemo redom.

Među prvim zabludama je zabluda o sunčevom znaku i identifikaciji sa njim, više puta rečeno i ponovljeno koliko je to jedna glupost nad glupostima da je čovek samo znak, ili tzv.podznak, da podznak vlada od 30. godine, da smo mi lavovi takvi, vage onakve, da je neko tvrdoglav jer je jarac itd.

Drugi površan pristup astrologiji ogleda se u nepoznavanju tačnog datuma rođenja natusa, događaja itd, uz ogromnosamopouzdanje” pri upuštanju tumačenja takvog horoskopa. Takođe, izdvajaju se aspekti i planete iz konteksta, citiraju se i opisuju tranziti planeta, kao npr. danas je Mjesec u Ribama pa ćemo se osjećati pijano ili nadrogirano, ( Ribe se čas povezuju sa drogama, čas sa vjerom ) čim uđe u Ovna , postaćemo ratoborni itd,u Biku tada će da se jede itd. Dakle, svako ko ovako prezentuje astrologiju nije astrolog već je “astrolog”. Ovakakav pristup se jednostavno kosi sa zdravim razumom i zbog toga ne treba da čudi činjenica zašto je astrologija zadnja dva vijeka pretvorena u zabavu za naivne i lakovjerne.

Treći površan pristup su tzv. “uticaji ” planeta i izrazi poput “donosi”, “osjeća se” da se neka planeta kupa, da planeta traži, da kada uđe u neki znak automatski postaje heroj, kukavica, pa se se samo sa njom opravdavaju ne samo natalna već i mudana dešavanja itd, primjera je mnogo čak i previše. Konzumenti astrologije i ljubitelji na taj način stiču pogrešnu sliku o astrologiju, njenom mehanizmu i stalnom pronalaženju sebe kad neka planeta promijeni znak i uđe u drugi, kako “energetski” utiče itd.

Četvrti površan pristup može objediniti prva tri a sastoji se u konačnom brzopoteznim analizama horoskopa, a kako to u stvari izgleda? uporedni horoskop će da se tumači bez konsultacije natalnog, solarni povratak takođe bez konsultacije sa natalom, ( koja je samo jedna u nizu od prediktivnih tehnika tradicije) izvlačiće se zaključak o nečijem životu samo na osnovu opisa tamo nekog aspekta iz horoskopa bez da se rastumače svi relevantni horoskopski faktori i pravila koja postoje, a o etičkoj strani svega toga ne treba ni govoriti. Nadalje, horarni horoskop će se tumačiti bez da se provjeri da li je radikalan uopšte itd.

Posebna prisutna zabluda je u mundanoj astrologiji a sastoji se u tome da se i planeti zemlji i državama dodjeluje vladavina znaka što je takođe jedna neistina i nepoznavanje principa mundanog ( kolektivnog) jer se mundana astrologija bavi tumačenjem svega što se ne odnosi na čovjeka kao pojedinca pa se i ta grana astrologije želi banalizovati i razumjeti površnim pristupom i fantazijama ophrvanim umom. Sa svega navedenog , razlozi izvitoperenja astrologije su jasni, a to je želja za jeftinom reklamom i sticanjem materijalne koristi, što u krajnjem astrologiju svodi na vid jeftine zabave, posle koje zabave je otrežnjenje sve teže i teže jer navika je jedna muka, a odvika dvije.